Utvecklingssamtal – mål

På vår skola håller alla elever i sina egna utvecklingssamtal. Vi börjar varje termin med ett utvecklingssamtal för att sätta upp utvecklingsmål för terminen. För oss är det viktigt att ha det i början av terminen så vi får med elevernas mål i vår planering.

Innan samtalet fyller alla elever i en checklista där man svarar på olika frågor. Denna checklista är till som stöd när vi sedan har samtalet. Frågorna handlar både om hur man trivs och om jobbet i skolan. Det kan vara frågor som vad är du bra på, vad behöver du träna mer på och vad har du lärt dig sedan förra samtalet. Innan samtalet får eleverna också fundera ut vad de vill ha för utvecklingsmål.

Efter att checklistan är klar diskuterar vi med varje elev inför samtalet utifrån den. Vi kan då ställa olika frågor och diskutera utifrån det eleven skrivit. Vi tittar vad det står i Lgr 11 att de ska lära sig utifrån syfte, centralt innehåll och kunskapskraven och kolla av med det de tänkt ha som sina utvecklingsmål. Vi kan också titta på de pedagogiska planeringarna som de har i sin Målbok och se om det är något speciellt som vi behöver jobba mer med.

Hemma förbereder sig eleven och föräldrarna genom att läsa igenom alla omdömen som ligger på Infomentor. Eftersom samtalet ligger i början av terminen blir det de omdömen som är skrivna i slutet på terminen innan som ligger som grund.

Vid själva samtalet är det eleven som blir i centrum och pratar mest. Föräldrarna och vi lärare ställer frågor om det är saker som vi undrar mer om, eller berättar hur vi tycker. Eleven följer checklistan så att det blir som en dagordning. Utifrån den och samtalet skriver vi sedan IUP:n. En av de första punkterna på checklistan är att utvärdera förra IUP:n. Vi tittar då igenom och utvärderar och ser om det är något vi behöver ta med på den nya IUP:n.

Förutom att jobba med sina mål på ”vanliga” lektionerna, har vi en målbokstimme varje vecka. Då har eleverna möjlighet att välja utifrån sina uppsatta mål och jobba med det. I bland blir det samma mål flera veckor i sträck och vissa tillfällen kan det blir flera mål vid samma tillfälle. Det är viktigt att ha dialog med eleverna under hela terminen om deras lärande och utveckling.

I slutet av terminen skriver vi lärare de skriftliga omdömena. Om det är någon som vill ha ett extra samtal direkt efter att vi publicerat dem på Infomentor, så tar vi det. Annars så får föräldrar och elever läsa igenom dem tillsammans hemma, och vi lärare diskuterar det vi skrivit med eleverna i skolan.

2 reaktion på “Utvecklingssamtal – mål

  1. Hej Klassen!
    Vi vill svara på era frågor. Vår skola är brun och vit med röda dörrar. Charlie vill inte berätta hur långt ett nalleår är. Charlie hoppade tre meter i längdhoppet. Vi är ca 250 elever på vår skola. Det finns 11 klasser på vår skola.
    Hej då Ullvi skola
    från Olivia och Alexander M

  2. Vad spännande det låter med elevledda samtal! Jag jobbar just nu på mellanstadiet och har varit sugen på att testa, men inte kommit loss. Till hösten ska jag arbeta med en tvåa. Dags att testa nytt! Skulle jag kunna få kika på den lista ni använder?
    Jättespännande och inspirerande att läsa på er blogg! //Linda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *